Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2018.02.19. 00:29Hozzászólás a témához  [ 38 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4
 Jár az ebéd a lisztérzékenyeknek is? 
Szerző Üzenet

Csatlakozott: 2012.06.12. 19:49
Hozzászólások: 2
Hozzászólás Re: Jár az ebéd a lisztérzékenyeknek is?
Szia Schumi, nem nem erről a levélről írtam.


2012.06.12. 20:18
Profil

Csatlakozott: 2012.06.03. 06:20
Hozzászólások: 7
Hozzászólás Re: Jár az ebéd a lisztérzékenyeknek is?
az előzöekben irtam már,hogy nálam is megoldatlan lányom étkeztetése.a sodexo cég szállit az iskolába,felvettem velük a kapcsolatot,mert a kezelőorvos olyan igazolást kér,hogy az étel,megfelel a diétás előirásoknak.mikor odaadtam az iskolának a hivatalos kérelmet,elfaxolták ugyan,de azt mondták,ők szeretnének ebből kimaradni.megadták viszont a konyhavezető tel.számát,egyeztessek vele cimü fejezet.megkeresésemre,azt nyilatkozta,ő ilyen levelet,véleményt nem állithat ki.megkérdeztem tőle,akkor ugyan ki?a területvezetőhöz irányitott.természetesen ,ő is csak ötölt hatolt,hogy nem illetékes az ügyben,de keres valakit,aki aláirhat egy papirt.illetve,azt kérdezte,hogy ez egy formanyomtatvány-e,vagy mi.itt szakadt el nálam a cérna,és a továbbiakban a kettőnk közötti beszélgetést inkább nem részletezném.június 15-ig megigérte,hogy elküldi számomra az igazolást,ha véletlenül nem kapom meg postai uton,keressem nyugodtan,ennyit sikerült elérnem.hát kiváncsi vagyok,mit sikerült összehozniuk,ha megkapom a dokumentumot,felteszem a honlapra)) :lol:


2012.06.13. 04:36
Profil

Csatlakozott: 2012.06.03. 06:20
Hozzászólások: 7
Hozzászólás Re: Jár az ebéd a lisztérzékenyeknek is?
IME a nyilatkozat,melyet közkinccsé teszek.
"xycég,mint az önkormányzattal szerződött étkeztetési szolgáltató,a jelen irattal nyilatkozza,hogy az általa szolgáltatott étkezési ellátást,a 62/2011(vi.30)VM rendeletben előirtaknak,a normál és diétás étkeztetésre vonatkozó higéniai és termelési előirásokban foglaltaknak megfelelően,ellenőrzötten biztositja,különleges esetekben személyre szabottan."pecsét,aláirás
most akkor hol is keresendő a diéta hiba? :lol:


2012.06.13. 16:04
Profil

Csatlakozott: 2011.08.31. 18:59
Hozzászólások: 18
Hozzászólás Re: Jár az ebéd a lisztérzékenyeknek is?
Sziasztok,

Segítségre lenne szükségem. Szeretném elérni, hogy a gyerekem lisztérzékeny kajáját elkészítsék a menzán. Jelenleg 400 főre főznek, eddig még ilyet nem csináltak. Mutatnak némi hajlandóságot, és az óvoda vezetője azt kérte, hogy vigyek papírokat a diéta lényegéről. Szerintetek milyen leírást vigyek? Elijeszteni nem szeretném őket a feladattól, ugyanakkor el akarom érni, hogy végre alkalmazkodjanak a világhoz, mindezt persze úgy, hogy betartsák a szabályokat. Talán az utánunk következőknek is könnyebb lesz, no meg nekem is van még 2 "függőben" lévő gyerekem, akikről kiderülhet, hogy LÉ-k.
köszi


2012.08.29. 11:40
Profil
Adminisztrátor

Csatlakozott: 2011.03.22. 19:33
Hozzászólások: 1173
Hozzászólás Re: Jár az ebéd a lisztérzékenyeknek is?
Közétkeztetés: így szabályoznák az iskolai étrendet

http://mno.hu/lanchidradiobelfold/kozet ... et-1157965

Az utolsó 1 perc a lényeg számunkra!!!!!
Hátha végre történik is valami, s nem csak ígérik...


2013.04.30. 11:15
Profil

Csatlakozott: 2011.04.29. 07:41
Hozzászólások: 7
Hozzászólás Re: Jár az ebéd a lisztérzékenyeknek is?
Sziasztok!

Az EMMI honlapján megtalálható a rendelet tervezete és 2013. május 10-ig véleményezhető.

http://www.kormany.hu/hu/dok?source=8&t ... mentBrowse

A 16-18. §-ok tartalmaznak szabályokat a diétás étkezésre. A 18.§ (2) bekezdése szerintem nehezen biztosítható, különösen, hogy egyre kevesebb gyártó tanúsíttatja a termékét.

18.§(2) A közétkeztető és az intézmény köteles az ellenőrzés során az ellenőrző hatóság rendelkezésére bocsátani az élelmezési ellátással közvetlenül kapcsolatos nyersanyag-felhasználási, tervezési, kivételezési, ételkészítési, adagolási-tálalási dokumentációt, különösen az ételkészítéshez felhasznált élelmiszerek összetételi és táplálkozás-egészségügyi megítéléséhez szükséges adataira vonatkozó dokumentumokat és a diétás étel készítéséhez felhasznált élelmiszerek diétás alkalmasságát igazoló gyártói tanúsítványt.

Jó lenne javasolni, hogy valamely pályázati keretből (pl. TÁMOP) írjanak ki pályázatot diétás szakács / dietetikus kötelező továbbképzés támogatására és a hozzá kapcsolódó oktatási anyag elkészítésének támogatására.... (az egyesületnek ez jó alkalom lehetne kidolgozni), valamint GOP pályázatot a közétkeztetést ellátó konyhák megfelelő kialakítására (elkülönítés megoldható legyen).

Jó dolog, hogy jogszabályilag kötelező lesz a diétás étkeztetés biztosítása, de a gyakorlati kivitelezhetőségét nem igazán látom a jelenlegi személyi és tárgyi adottságok mellett. Bár lehet, hogy csak én vagyok pesszimista.

Esetleg nyithatnánk a vélemények össszegyűjtésére egy külön fórumot és a végén együtt lehetne elküldeni. Biztos sok hasznos javaslattal tudnánk élni, akár egy részletesebb szabályozás iránti igényt is tolmácsolhatnánk.

Üdvözlettel:


2013.05.02. 19:09
Profil
Adminisztrátor

Csatlakozott: 2011.03.22. 19:33
Hozzászólások: 1173
Hozzászólás Re: Jár az ebéd a lisztérzékenyeknek is?
Forrás: MTI | 2013. szeptember 18. szerda 15:37

Ombudsman a speciális étrend biztosításáról

Az ombudsman szerint az önkormányzatnak nem jóindulaton múló lehetősége, hanem törvényi kötelezettsége biztosítani a speciális étkezési szükségletű gyermekek óvodai, iskolai ellátását - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint egy szülő azzal a panasszal fordult Szabó Mátéhoz, hogy bár gyermeke lisztérzékeny, az iskolában nem biztosított a speciális igényű tanulók étkeztetése. A panaszos megrendelte a diétás ételeket egy közétkeztetési cégtől, és a kiszállításban az önkormányzat segítségét kérte, az azonban elzárkózott ettől. Az ombudsman az önkormányzattól azt a magyarázatot kapta, hogy a drága kiszállításra nem telik a település szűkös költségvetéséből.

Az alapjogi biztos vizsgálati jelentésében felhívta rá a figyelmet, hogy mivel az állam január 1-jétől átvette az iskolák fenntartói jogát, módosították a gyermekvédelmi törvényt, és aszerint az étkeztetést a települési önkormányzat köteles biztosítani a közigazgatási területén található oktatási-nevelési intézményekben. Ehhez az állami normatívák, illetve az étkező gyermekek után fizetett térítési díjak biztosítják a fedezetet.

A közlemény szerint nincs jogszabályi akadálya annak, hogy egy települési önkormányzat kiszervezze a közétkeztetést, azonban a vizsgált önkormányzat esetében a speciális étkezési igényű gyermekek ellátásának feltételeit az erre vonatkozó pályázati kiírásban eleve nem határozták meg.

Az ombudsmani jelentés kivonata hangsúlyozta, a gyermek egészségügyi állapotának megfelelő étkezés megszervezése, amennyiben szülője igényli, az óvoda, iskola dolga, a közétkeztetés biztosítására pedig az önkormányzat kötelezett. Az ehhez hasonló esetekben a köznevelési intézmény bevonásával az önkormányzatnak kell megtalálnia a megoldást, ilyen lehet például a napi háromszori étkezés megrendelése a speciális étkezést nyújtó közétkeztetési cégtől.

Az alapjogi biztos felkérte a Nógrád megyei Mátraszele közös önkormányzati hivatalának vizslási kirendeltségét, hogy tegyen eleget törvényi kötelezettségének, és biztosítsa az oktatási-nevelési intézményben a közétkeztetés lehetőségét a speciális étkezési igényű gyermekeknek is.

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/09/18/1 ... sarol.aspx


2013.09.18. 15:03
Profil
Adminisztrátor

Csatlakozott: 2011.03.22. 19:33
Hozzászólások: 1173
Hozzászólás Re: Jár az ebéd a lisztérzékenyeknek is?
Szabad-e anyu főztjét enni a menzán?

Ombudsmani állásfoglalás ide, vagy oda, még mindig nem tiszta, hogy szabad-e bevinni otthonról hozott ételt az iskolai menzákra azoknak, akik táplálékallergiások, de az intézmény mégsem tudja megoldani az étkezésüket. Vagy ami még nagyobb kérdőjel: azoknak a diákoknak, akiket a szüleik egyszerűen csak nem hajlandóak a sokszor botrányos minőségű, és nem is túl egészséges menzakosztra havi tízezer forintért befizetni. A menza kínálata januárig biztosan nem lesz egészségesebb, a rendelet életbe lépéséig pedig maradnak az egyezkedések, felháborodások és a külön alkuk.

Miközben a közétkeztetést megreformáló menzarendelet hatályba lépését idén szeptemberről jövő január 1-jére tolta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az új tanévvel újrakezdődött a szülők és az iskolák, valamint óvodák küzdelme a gyerekek étkezésének külön utas megoldásai miatt. Nem csak a táplálékallergiás gyerekek szülei választják – sokszor kényszerből – azt a felállást, hogy a menzakoszt helyett az otthon elkészített ebédet küldik a gyerekkel reggel az iskolába.

...

Az ideális megoldás? Na, attól messze vagyunk.

Noha megszólalóink gyermekei nem klasszikus táplálékallergiában (mint lisztérzékenység, tejérzékenység) szenvednek, azért akad ma Magyarországon jó néhány olyan intézmény, ahol még ezeket az alapvető diétákat követő tanulókat sem tudják a menzán étkeztetni. Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (LÉOE) elnöke a hvg.hu-nak elmondta: még pontos adatok sincsenek arra, hogy hány helyen tudják megoldani például a gluténmentes diétás étkeztetést. Szerinte mindenesetre sokatmondó, hogy még a közétkeztetés teljes megújítása céljából tavaly kísérleti jelleggel indított budapesti mintamenzaprogramban sem gondoltak először a táplálékallergiásokra.

Koltai a szabályozás és annak gyakorlati megvalósulása közti szakadékra is felhívta a figyelmet. Noha a jogszabályba a legutóbbi módosításkor bekerült, hogy az orvos által előírt diétákat kötelező biztosítania az intézményeknek, a valóságban az önkormányzatok által kiírt közbeszerzéseket megnyerő étkeztető cégek, ha egyáltalán összeállítanak diétás menüket, nem tudják a kívánt minőséget biztosítani. Dietetikusok, diétás szakácsok alkalmazása nélkül ugyanis könnyű kisebb-nagyobb hibákat elkövetni, ami például a lisztérzékenyek gluténmentes diétájában megengedhetetlen.

Koltai Tünde egyébként egyetért azzal, hogy élelmiszer-biztonsági okokból az intézmények ne támogassák az idegen eredetű étel konyhán tárolását és fogyasztását. Úgy véli: az ideális megoldás az lenne, ha minden gyerek a közétkeztetés keretében kapna ellátást, ám azt is elismeri, hogy ehhez több alapvető feltételnek is kell még teljesülnie. Például, hogy minden menzán megoldják az élelmiszer-biztonsági kérdéseket (elkülönített ételkészítés, megfelelő alapanyagok használata, diétás szakács és dietetikus alkalmazása és jelenléte), javuljon a közétkeztetés – azon belül is a gyermekétkeztetés – színvonala és hogy legyen a költségvetésben fedezet a diétás étkeztetés többletköltségeinek fedezésére – mondta.

...

A menzareformig marad az otthoni?

Szél Bernadett LMP-s képviselő tavaly júniusban azzal a kérdéssel fordult Szabó Mátéhoz, az alapvető jogok biztosához, hogy lehetséges-e kintről hozott ételt fogyasztani az iskolában ebédre abban az esetben, ha az ott talált étel a gyermek számára „ehetetlen”, rossz minőségű. Szabó Máté válaszából akkor az derült ki, hogy a kérdést „nem a két hatóság [ÁNTSZ és Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)] szakmai vitája tükrében szükséges megközelíteni, hanem a gyermekek mindenek felett álló érdekének egyetemes követelménye felől”.

Szabó az 1997. évi XXXI. Törvényre hivatkozott, mely szerint az étkeztetőnek (a törvényben a feladat ellátására kötelezett félnek) „kötelessége a megfelelő minőségű étel szolgáltatása”. „Ha azonban ebben a folyamatban a szolgáltatásnyújtásra köteles fél szolgáltatását nem megfelelő szinten nyújtja, a szülőnek joga, hogy e szolgáltatással ne éljen és gyermekének étkezését más módon – pl. otthonról hozott étellel – biztosítsa…” – írta Szabó Máté a válaszában. A látszólag egyértelmű válasz mögött viszont még számos kérdés megbújik: például, hogy mi minősül „nem megfelelő szintű” szolgáltatásnak, vagy hogyan érvényesítse az iskola a szülő jogait, ha az a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt közegészségügyi kockázatot jelentene? És akkor még nem beszéltünk arról az egyenlőtlenségről, hogy a tehetősebbek megengedhetnék maguknak a jobb minőségű, finomabb vagy kiadósabb ételeket, miközben a többieknek be kellene érniük a menzakoszttal. Ez utóbbit az általunk megkérdezett szülők is lényeges problémának nevezték.

Teljes cikk: http://hvg.hu/itthon/20140919_Egy_kis_h ... et_enn#rss


2014.09.19. 15:35
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 38 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
[ Vissza a LÉOE oldalra ]

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség